Window of South Africa:

De ideeŽn voor dit project ontstaan in de zomer van 2005 tijdens de auditie van Yolande van den Berg. De in Zuid-Afrika geboren en opgegroeide muzikante is een begaafd pianiste. Aan het einde van de auditie laat ze nog eigen werk horen. Daarbij krijg ik sterk de indruk dat zich hier een verborgen talent openbaard: componeren. Drie bestaande Zuid Afrikaanse gedichten heeft zij met een authentiek geluid op muziek gezet voor piano en zang.

Ik ga op zoek naar een 2e talent, de bijbehorende zangeres. Want zoals dat gaat bij creatieve ideeŽn, hoor en zie je al meer dan er op dat moment is. De speurtocht loopt door verschillende landen en contacten maar uiteindelijk via Londen naar Kaapstad. Daar zou de juiste zangeres wonen. Zuid-Afrika geeft maar moeilijk haar geheimen prijs. Demo materiaal is er niet. Dat vraagt om vertrouwen en geduld. Tijdens de opnamedagen in de studio blijkt Anneke van der Merwe "the perfect match". En ook deze keer ontdekken we een verborgen talent. Met haar zangtalent worden de eerste 3 liedjes als demo vastgelegd.

Plannen maken, hoe nu verder. Hoogste tijd om het creatief kader te stellen. En, wat moet het gaan vertellen. Het leven van de Afrikaanstalige waar we, om welke reden dan ook, weinig van horen. Dan begint de speurtocht naar het geschikte materiaal. In Zuid-Afrika worden nog meer prachtige gedichten gevonden. Na zorgvuldig onderzoek kunnen ze op muziek worden gezet. Met de juiste inleving worden alle liedjes definitief opgenomen. Uiteindelijk vormen 12 liedjes een nieuw verhaal.

De visuele  uitdrukking van dit verhaal moet natuurlijk ook kloppen. Deze keer kunnen we in Nederland blijven want in Almere woont inmiddels een kunstenares die haar Zuid Afrikaans cultuur hier een plekje heeft gegeven, Carina Claassens. Haar talent is duidelijk zichtbaar. Zij heeft dan ook weinig tekst en uitleg nodig om tot de juiste uitdrukking en interpretatie te komen.

Drie kunstvormen: Gedichten; Muziek en Vormgeving zijn samengebracht.

Dit Album is bijzonder genoeg om via ons eigen MusicM label te gaan uitbrengen.

Na 7 jaar is hier Album CD, Gedig vir jou.

Roelof A

 

Gedichten:

Die Seemeeu - Uys Krige;
Skulpkennis - Ernst van Heerden;
Gedig vir jou - Elrika van der Walt;
Illusie - Olga Kirsch;
Al Sou - George Weideman;
Draaikewers - D.J. Opperman;
Skemerliedjie - Elisabeth Eybers;
Mistroostig - Elisabeth Eybers;
Liedjie - Elisabeth Eybers;
Musiek - Ernst van Heerden;
Boemelaar - H.W. Truter;
Almal Wil - Koos van der Merwe.

 

Project talenten:

Yolande van den Berg-Visagie: Muziek & Piano.

Anneke van der Merwe: Zang.

Roelof Albers: Recording; Mixing.

Carina Claassens: Graphic Design.

Ivo van Groningen: Mastering.

Daniel Albers: Layout.

Wens:

Zuid Afrikaanse gedichten door piano, zang en vormgeving, laten ons niet  alleen een tipje van de sluier zien. Maar beleef het hart van Afrikaans.

Produced by: Roelof A.

© MusicM - all rights reserved